Oppskrift fra Sonja Olsen
Slik gjør du:
Gryte
- Del opp kjøttet i passe store terninger og krydre dem godt med salt og pepper. Stek dem i olje på høy varme til de har fin farge og skorpe. Sett til sides.
- Skjær opp sjalottløk, gulrøtter, sellerirot, sopp og rosenkål. Stek alt sammen på middels/høy varme i smør i 8-10 minutter. Sett til sides sammen med kjøttet.
- Hell rødvinen i samme steikepanne og la den surre omtrent 10-15 minutter til den er innkokt.
- Ha den innkokte rødvinen, kjøttkraften og fløte oppi gryten med kjøttet og grønnsakene. Tilsett knuste einebær og litt salt og pepper.
- La gryten surre på lav varme til kjøttet er mørt, ca. 3 timer. Tilsett creme fraiche og tre spiseskjeer ripsgele på slutten. Smak og ha i salt og pepper ved behov.
Fargen kan justeres med sukkerkulør.
Hertuginnepoteter
- Skrell potetene og kok dem til de blir myke, ca. 25 minutter.
Mos dem grundig og unngå for mye klumper. Tilsett fløte, smør, salt og eggeplommer. Bland godt og sett til avkjøling i kjøleskap i minst 30 minutter. - Klem ut porsjoner i sprøytepose med stor stjernetupp på et stekebrett.
- Stek i ovn, ca 200 grader i 10-15 minutter.
Serveres ved siden av gryte.
Print
Dette trenger du
For gryte (beregnet for 6-8 porsjoner):
- 1500g storfekjøtt, høyrygg
- 5stk sjalottløk
- 600g sopp
- 400g rosenkål
- 700g gulrøtter
- 400g sellerirot
- 6dl rødvin
- 6dl kjøttkraft
- 3dl fløte
- 150g creme fraiche
- ripsgele
- einebær
- salt / pepper / smør
For poteter (beregnet for 6-8 porsjoner):
- 1,5-2kg mandelpoteter
- 2dl fløte
- 2 ss meierismør
- 4 eggeplommer
- 1 ts salt