Oppskrift fra Falcon
Slik gjør du:
For paideigen:
- Sikt hvetemel og salt i en stor bolle og smuldre smøret inn i melet ved å gni det mellom fingertuppene til blandingen ligner brødsmuler. Rør inn sukkeret.
- Bland eggeplommen med 3 ss kaldt vann, og tilsett deretter de tørre ingrediensene. Bland til du har en deig. Kna forsiktig til deigen er jevn.
- Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i 30 minutter før du kjevler den ut.
For Fyll (Mincemeat):
- Bland smør, sukker, appelsinsaft og krydder i en stor kjele og smelt sammen over svak varme. Rør av og til til blandingen blir glatt.
- Tilsett epler, rosiner, svisker, tranebær, sitron og appelsinskall.
- La blandingen småkoke til eplene er møre, ca. 5-10 minutter.
- La det avkjøles før du tilsetter brandy eller konjakk, og rør godt.
- Avkjøl helt før du pakker fyllet i rene, tørre syltetøyglass og forsegler med lokk.
Forming og steking:
- På en lett melet overflate, kjevle ut litt over halvparten av paideigen til en tykkelse på ca. 3 mm.
- Smør små paiformer / muffinsformer eller sandkakeformer og kle dem med deig.
- Legg i en stor spiseskje fyll.
- Kjevle ut resten av deigen og stikk ut stjerner som legges oppå fyllet.
- Pensle over deigen med sammenvispet egg.
- Bak på 190°C (170°C for varmluftsovn) i 20-25 minutter til paideigen er gyllen.
- Avkjøl kakene før de forsiktig hvelves ut av formene.
- Sikt over melis før servering.
Print
Dette trenger du:
(for ca. 20 stk. juleterter)
Til paideigen:
- 400 g hvetemel
- 200 g smør, i terninger
- 2 ss sukker
- 1 eggeplomme
- klype salt
Fyll (Mincemeat):
- 100 g smør
- 200 g brunt sukker
- Saft og revet skall av 3 appelsiner
- Revet skall av 1 sitron
- ½ teskje malt kanel
- ½ teskje muskat
- ½ teskje kardemomme
- ½ teskje nellik
- 250 g epler, vasket, kjernefrie og finhakket eller revet
- 150 g rosiner
- 50 g svisker
- 100 g tørkede tranebær
- 100 ml brandy eller konjakk
Pensling:
- 1 egg