Oppksrift fra Bård Greni
Slik gjør du:
Hjemmelagde spanske kjøttboller
Finhakk hvitløk, persille og chili. Kjør loffen til smuler i en kjøkkenmaskin, evt smuldre i en skål.
Bland egg og melk sammen, og bland godt sammen med øvrige ingredienser. Form små kjøttboller med hendene. Stek kjøttbollene i olje til de er brune og fine.
Ta kjøttbollene over i en bolle og bruk den samme gryten til tomatsausen, men hell av overflødig fett. Tilsett litt olivenoje og stek løken til den er myk. Tilsett hakket hvitløk og litt nykvernet pepper. Stek videre i ett minutt. Tilsett vinen og la det koke i ett minutt til før du tilsetter tomatene og tomatpureen. Kok opp og la sausen putre i ca.10 minutter. Tilsett kajennepepper og kjøttbollene og kok videre i enda 10 minutter.
Croquetas
Fres serrano skinke i smør på svak varme til den blir gylden og slipper sitt fett, ha i sjalottløk og timian og fres videre i noen minutter til. Ha i hvetemel og rør godt i 5 min ved svak varme uten at sausen får særlig farge. Ha i melk, rør godt og trekk kjelen fra varmen.
Kjør den med en stavmikser til en glatt masse. Smak til med salt og pepper. Sett kjelen tilbake på platen, varm den opp til den blir tykk og seig. Fyll massen på en sprøytepose og avkjøl. Skjær tuppen av posen og klem ut små sylinderformede egg.
Panering:
Dypp først i hvetemel, deretter i lettvispet egg før eggene rulles i knust kavring.
Friteres i solsikkeolje.
Tips:
Croquetas er en perfekt snack til et glass vin eller øl, og en selvfølge på ethvert tapasbord. De kan også serveres sammen med aioli, brød og en salat for et fullverdig måltid.
Gambas pil-pil
Stek scampi i rapsolje sammen med hvitløk og chili til de er røde.
Ha på limesaft. La koke i 3-4 minutter til scampiene er gjennomkokt.
Pikante patatas bravas
Skyll potetene i kaldt vann og legg dem i en ildfast form. Dryss over salt, pepper og paprikapulver. Tilsett 1 dl olivenolje og vend potetene i krydder og olje.
Bak potetene på 180 grader i 20-30minutter.
Mens potetene er i ovnen lages tomatsausen. Grovkutt hvitløk, chili, en halv rød løk og tomater. Stek alt i en kjele med 1 dl olivenolje og 1 ts tomatpuré. Tilsett 2 dl vann og la alt koke i 10 minutter på lav varme.
Kjør alt i en blender til en jevn saus og smak til med salt.
Finkutt bladpersille og resten av rødløken. Ta potetene ut av ovnen og vend inn bladpersille og rød løk. Legg potetene på en tallerken og topp med pikant tomatsaus og aioli.
Aioli
Kjør sammen hvitløksfeddene og solsikkeolje med en stavmikser i ett litermål.
Knekk egget i en bolle, tilsett sennep og visp sammen mens du sper med hvitløksoljen.
Smak til med sitronsaft og salt.
Dette trenger du:
Kjøttboller
- 400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
- 2 fedd hvitløk
- 0,5 stk chili
- 10 g finhakket, frisk persille
- 2,5 stk skiver av daggammel loff, smuldret eller ca 100 gr pankomel
- 1 stk egg
- 0,5 dl melk
- 1 ts paprikapulver, gjerne røkt
- 1 ts salt
- 0,5 ts grovmalt pepper
Saus
- 1 stk løk
- 2 fedd hvitløk
- 2 bokser hermetiske, gode tomater
- 3 ts tomatpuré
- 1 klype kajennepepper
- 1 dl tørr hvitvin
- 1 ss olivenolje
Croquetas
- 2 dl tørr helmelk
- 250 g hvetemel
- 125 g serranoskinke i biter
- 125 g smør
- 2 stk små løk
- 1 ts hakket basilikum Panering:
- 1 dl hvetemel
- 1 stk egg
- 1 dl knust kavring
- Frityrsteking:
1 l solsikke olje
Gambas pil-pil
- 400 g rå scampi, uten skall eller villreker
- 2 ss rapsolje
- 1 stk bakt hvitløk,
- 0,5 stk chili, finhakket
- 2 stk lime
Pikante patatas bravas
- 14 stk. poteter, små
- 12 ss vanlig olivenolje
- 1 ss paprikapulver
- 1 tsk sort pepper
- 2 fedd hvitløk
- 1 stk. rødløk
- 1 stk. chili
- 5 stk. tomater
- 1 ss tomatpuré
- 2 dl vann
- 4 ss finkuttet bladpersille
- salt
Aioli
- 1 stk egg
- 1 ss dijonsennep
- 4 dl solsikkeolje
- 4 fedd hvitløk
- ½ stk sitron, saften
- salt